Verschillende hypotheek vormen

Als je een hypotheek wilt gaan afsluiten dan zal je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zo veel opties dat je eigenlijk niet meer weet welke nou eigenlijk de juiste voor jou is. Toch valt het best mee met de verschillen in de hypotheken. Er zijn een aantal verschillende hypotheek vormen waar elke geldverstrekker dan weer zijn eigen regels aan hangt. Om het overzichtelijk te houden is het eigenlijk vooral belangrijk dat je de verschillen kent tussen de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. De verdere vormen zijn het melden waard, maar vooral interessant in hele specifieke situaties.

Annuïteitenhypotheek

De meeste mensen kiezen een annuïteitenhypotheek als hypotheek voor de eerste woning die ze kopen. Dit is logisch want van alle verschillende hypotheek vormen is de annuïteitenhypotheek de vorm waarbij je het best weet waar je aan toe bent. Dit is voor een starter wel zo fijn. Je betaalt zo lang als de hypotheek loopt elke maand hetzelfde bedrag. Dit maandbedrag noemen ze de annuïteit. Zo los je de hele schuld inclusief de vastgestelde rente af. Aan het einde van de looptijd heb je de hele hypotheek terugbetaald. De hypotheekrente bij een annuïteitenhypotheek is ook nog eens gewoon aftrekbaar.

Lineaire hypotheek

De andere hypotheek vorm die veel voorkomt is de lineaire hypotheek. Dit is zoals de naam al zegt de hypotheek die je in een rechte lijn aflost. Dat betekent dus ook dat je sneller klaar bent met aflossen dan bij een annuïteiten hypotheek. Je betaalt namelijk in het begin veel en aan het eind van de looptijd een stuk minder. Deze vorm van een hypotheek is meer geschikt voor mensen die ook op hun werk aan het afbouwen zijn. Als je minder gaat werken en dus minder gaat verdienen is het ook wel fijn als je minder lasten hebt met betrekking tot je hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek komt er op neer dat je alleen maar rente betaalt. Die rente daalt echter nooit, want je lost niets af. Tenminste, niet tijdens de looptijd, maar pas aan het eind. Dan is het de bedoeling dat je het gehele hypotheekbedrag in één keer aflost. Dit betekent dus dat het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je maandlasten laag blijven. Het nadeel is dat je schuld gewoon blijft staan. Dat komt omdat je alleen rente betaalt. Aflossingsvrije hypotheken vallen bovendien buiten de verschillende hypotheek vormen waar hypotheekrenteaftrek voor geldt. Dit betekent dus dat de voordelen en de nadelen goed tegen elkaar afgewogen moeten worden.

Andere vormen van hypotheek
Er bestaan nog meer verschillende hypotheek vormen. De meeste van deze vormen hebben betrekking op sparen. Je betaalt dan de rente die je over je hypotheek moet betalen en je legt maandelijks een bedrag in op een spaarrekening. Dit bedrag moet je aan het einde gebruiken om de hypotheek in zijn geheel af te lossen. In sommige gevallen wordt de hypotheek op vaste tijdstippen alvast gedeeltelijk afgelost met het gespaarde bedrag. Sommige vormen koppelen dit ook aan beleggingen of een levensverzekering.

 

 


Comments are closed.

Back to Top ↑